Veckans ord vecka 34: Husmanskost
Cucina Antica heter de fritt översatt till italienska. Något som väl visar vilken tradition och värme och omsorg som omger de traditionella rätterna i detta matland..
Det är väl trendigt med svensk hederlig mat igen. Vilka rätter är då husmanskost?
Är pitepalt husmanskost, svartsoppa månne eller är det jul-och påskklassiker som köttbullar, janssonas frestelse, och sill i alla dess former som representerar det svenskaste i matväg?
Har funderat över varför det inte heter husmorskost i stället? Det vore väl mer logiskt med tanke på vilka som traditionellt sättstått vid spisar och grytor i det gamla bondesamhället?
Var på besök hos Henrik i Växjö den gångna helgen. Köpte syrliga isterband från Lammhult i lant-och deliktesshandeln i Ör strax norr om stan. Vi skulle egentligen har tagit en runda fotbollsgolf men eftersom det var så regnigt fick det bli en bilrunda istället.
I morgon bjuder jag syrran och hennes italienske amico Luca på persiljestuvad potatis och bräckta isterband med rödbetor. Knäckebröd med lagrad herrgårdsost till det. Icke steks det i extra jungfruolja då kan jag meddela...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment